Tips voor een duurzame kerst: nep of naald?

Een drastisch besluit
Het was een moeilijk besluit drie jaar terug. Na diverse sites met milieuberekeningen erop nageslagen te hebben hakte ik de knoop door: we kopen een kunst kerstboom. Al jaren worstelde ik met de kersttraditie waarbij we bomen kappen voor een paar weken plezier, om ze vervolgens (letterlijk) op de brandstapel te gooien. Ook bomen met een kluit, waarmee ik ben opgegroeid, konden m’n geweten niet meer sussen. Ze stonden uiteindelijk maar te verpieteren in de tuin. Wat de doorslag gaf was dat ik aan m’n kinderen moest uitleggen waarom we dit eigenlijk doen. Dat is zo’n beetje mijn graadmeter geworden; kan ik het nog goed uitleggen aan m’n kinderen? Dat kon ik niet, dus was de kunst kerstboom in huis gehaald. Want, kinderen, daar hebben we jarenlang plezier van en er hoeft geen boom voor te worden gekapt!

Wat is nu duurzamer, nep of naald?
Een kunstkerstboom is dan van plastic en chemische stoffen gemaakt, wanneer je hem gemiddeld 7 jaar gebruikt weegt de milieu-impact al op tegen dat van een ‘echte’ boom. Alle jaren daarboven is pure winst. Want vergis je niet, de kweek van echte kerstbomen is zo duurzaam nog niet. Een gemiddelde kerstboom is met veel chemicaliën grootgebracht en moet 5-12 jaar (!) groeien voordat hij geschikt is voor de kap en verkoop. Om vervolgens na een paar weken alweer afgedankt te worden. Planten van een kerstboom heeft eigenlijk alleen zin als deze biologisch gekweekt is en in een pot zit met de wortels nog in tact (bij bomen met te kleine kluit zijn ze vaak afgebroken). Radar wijdde er onlangs een special aan.

Tips voor een duurzame(re) kerst
Dat kan anders, beter. Hier zijn 6 tips van Milieucentraal voor een duurzame kerst:

  1. Koop je boom dicht bij huis. Een verre autorit heeft meer impact dan het verschil tussen soorten kerstbomen.
  2. Huur, leen of adopteer een levende kerstboom die bij voorkeur biologisch is gekweekt. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in.
  3. Wil je een echte kerstboom en die later in de tuin planten, kies er dan een met een grote kluit in een pot, en geef veel water.
  4. Ga je voor een kunstkerstboom, kies er dan een die lang meegaat of koop een tweedehands exemplaar.
  5. Wil jij je echte kerstboom wegdoen, doe dan niet mee aan verbranding van kerstbomen in de buitenlucht. Daarbij ontstaat namelijk meer luchtvervuiling dan bij inzameling door de gemeente.
  6. Let ook op waarmee je de boom versiert. Ga je lampjes in de boom hangen? Kies energiezuinige ledlampjes. Gebruik ook geen nepsneeuw in de boom. 

Zie hier voor alle tips op een rij.

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/een-echte-kerstboom-zit-vol-landbouwgif-wat-zijn-de-alternatieven/