Ik circuleer, jij circuleert, wij circuleren..?

Vandaag is de eerste dag van de Circuleer Week zoals ik dat noem. Wat daar zo bijzonder aan is? Het antwoord is, dat is voor iedereen weer anders. Voor mij is het een podium voor inspirerende verhalen van collega’s, die op hun geheel eigen manier invulling geven aan circulariteit. Nieuwsgierigheid koppelen aan kennis en ervaring van innovatieve partijen en zo beweging creëren. Want wat gebeurt er veel op dit onderwerp!

Circulariteit betekent voor iedereen wat anders
Naast veel mooie voorbeelden, virtuele rondleidingen en collegetours vind ik het vooral boeiend om de vraag te stellen ‘wat betekent circulariteit nu voor jou?’ Voor mij betekent het dat ik dagelijks vanuit een circulair perspectief bewust keuzes probeer te maken waarmee ik A. zo min mogelijk schaarse grondstoffen gebruik, B. geen of zo min mogelijk afval produceer (nu en in de nabije toekomst) en C. de natuur en het milieu help beschermen. Dat is niet makkelijk kan ik je alvast verklappen. Maar op zoek gaan naar betere alternatieven betekent dat je nieuwe, slimme ideeën en oplossingen van anderen kunt uitproberen en dat op zichzelf is al erg leuk.

Ik swap, jij swapt, wij swappen..
Zo hebben we sinds kort schoonmaaktabletten, waarmee je je eigen schoonmaakmiddel kunt maken (gewoon water en een tablet in een lege schoonmaakfles en klaar), super easy en het bespaart een hoop plastic! En mijn telefoon is van SwapPhone, niet van mij. Ik heb een leven lang telefoongebruik, mèt reparatiegarantie en kostenloze inwisseling, zonder het gedoe van telkens een nieuwe telefoon te hoeven aanschaffen, of een lade vol oude telefoons. Voor het werk rijd ik in een elektrische deelauto, waarmee ik een nieuwe auto uitspaar (maar helaas nog wel bijdraag aan winning van schaarse metalen). Onze tuin staat vol met stekjes en een heuse adoptieboom. En zijn onze jongens – of wijzelf – weer eens uit hun kleren gegroeid, dan kijken we altijd eerst naar 2e hands.

Circu-leren
Tegelijkertijd betekent het uitproberen van iets nieuws ook dat het niet altijd in één keer lukt of dat je altijd 100% de goede keuze kunt maken. En dat hoeft ook niet, want, zoals ik mijn kinderen leer, ‘van proberen kun je leren’ en is iedere stap er een. Zo is onze circulair bedoelde keuken op elementen circulair en op andere duurzaam of milieuvriendelijk. Circulaire keukens waren alleen weggelegd voor woningcorporaties, refurbished of te leasen keukenapparatuur was nog niet of nauwelijks verkrijgbaar en (toen nog) als particulier kon ik geen gebruik maken van circulaire financiering. Maar een kleiner budget maakt creatief, dus de kastdeurtjes zijn van landbouwmaaisel gemaakt, het werkblad van steenresten en de houten plankjes en onze bar van een gevelde boom in de buurt, door de sociale werkplaats voor ons vermaakt. De oude keuken kreeg een 2e leven en de nieuwe is volledig remontabel. Dus overall best duurzaam vinden we zelf. De les: het begint bij de ambitie, maar eindigt daar niet. Want niet perfectie is het doel, maar laten zien dat het anders, beter kan.

Er blijft altijd ruimte voor verbetering. Dat is de uitdaging die ik zie: proberen te gaan voor de goede keuze, in plaats van de minder slechte keuze. Zoals Michael Braungart (C2C) zegt “don’t try to be less bad, try to be good”. En mild zijn voor mezelf als het niet direct voor 100% lukt. Want door met èn van elkaar te leren bouwen we samen aan een beter en circulair systeem. Circuleren kun je leren!

Carla Groot-Djakou