Stop Agenda

Stoppen met iets dat je al heel lang doet kan best moeilijk zijn. Het vraagt dat je uit oude patronen breekt die je lang gediend hebben, maar die nu in de weg liggen van je ontwikkeling, geluk en/of gezondheid. Ze dienen je niet meer. Maar hoe kom je ervan af?

7 vinkjes cultuur in de Boardroom

Ook in de actualiteit wordt langzaamaan duidelijk dat iets nieuws opbouwen onlosmakelijk verbonden is met het afbouwen van het oude. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gesproken over de noodzaak voor ‘een nieuwe bestuurscultuur’. Die kan alleen ontstaan wanneer we bepaalde schadelijke gewoontes die helaas kenmerkend zijn geworden voor veel bestuursculturen, zoals sexisme, racisme, vriendjes- en achterkamerpolitiek, in transparantie en boardrooms vol 7-vinkjes, onderkennen en er openlijk afscheid van nemen. 

Fossiel afkicken

Hetzelfde kan gezegd worden over de aanpak van de energietransitie. Want de transitie inzetten naar een samenleving die qua CO2-footprint binnen de draagkracht van de aarde blijft, kan alléén als we met z’n allen weten af te kicken van onze fossiele verslaving èn onze hang naar steeds maar meer meer meer (meer apparaten die energie verbruiken en meer spullen waarvoor grondstoffen en energie nodig zijn om ze tot producten te vermaken) inwisselen voor een ‘genoeg is genoeg’ mentaliteit. Het een, opbouw, kan niet zonder het ander, afbouw, bestaan. 

Echte transitie begint bij jezelf

Daarom stel ik mijn klanten, die concrete stappen willen zetten in de transities van nu, steevast ook de vraag ‘waar ga je mee stoppen?’ Dat vinden ze vaak een lastige. Want een nieuwe pilot doen waarmee het bestuur goeie sier kan maken wordt vaak leuker en interessanter gevonden dan een moeilijk gesprek over gedrags- verandering. En dat is logisch, want dat gaat vaak over het veranderen van ons eigen gedrag en gewoonten en dat komt wel heel dichtbij! Toch is het nodig om het hierover te hebben, want transities zijn mensenwerk en zoals Jan Rotmans zegt ‘echte transities begint van binnen’.

Dus wil je structureel (!) iets goeds doen voor de planeet, stel jezelf dan de vraag ‘waar ga ik mee stoppen en waar ga ik mee starten?’

Zaken waarmee ik in mijn dagelijkse leven ben gestopt & gestart:

Met deze eerste gewoonte red ik niet bepaald de aarde, maar het is een decennia oude gewoonte die ik hiermee doorbreek, dus best wel een ding: het laten groeien van mijn vingernagels. Ze deden mij en m’n naasten meer kwaad dan goed en wanneer je je kinderen probeert te overtuigen om hun nagels te knippen, ben je toch geloofwaardiger met korte nagels. 

(Niet biologisch) dierlijke zuivel eten. Zolang we in Nederlandse niet op een fatsoenlijke manier kunnen omgaan met dieren, ben ik geheelonthouder.

+ Plantaardig eten. Er is gelukkig steeds meer aanbod van plantaardige producten. Het is even zoeken naar iets dat bij je past en waar geen andere problematiek aan kleeft (denk bv aan soja- of palmolieteelt) en dat geen suikers bevat, maar het is mogelijk.

In plastic verpakt groente & fruit: ik koop het niet meer bij de supermarkt òf laat de verpakking daar achter. Je kunt zonder, ècht!

+ Doe je verse boodschappen eens bij je plaatselijke markt of stadsboerderij en je zult zien dat je er ook nog eens veel blijer van wordt dan je snelle rondje door de supermarkt. Bijkomend voordeel: m’n kinderen krijgen nu beter mee waar hun eten vandaan komt, je leert over (bio-dynamisch) boeren en mee eten met de seizoenen, vers eten van het land is gewoon lekkerder èn je draagt niet bij aan de verspreiding van microplastics 🙂

Accepteren dat anderen voor mij bepalen wat ‘normaal’ is. Dat bepaal ik liever zelf en ik daag dat bij anderen graag uit. Dus als ik wordt gevraagd of ik vega wil eten of ‘normaal’, of dat ik een havermelk cappuccino wil of een met ‘normale’ melk, dan stel ik heel lief de wedervraag ‘wat is normaal voor jou?’ alvorens te delen dat dit voor mij waarschijnlijk iets anders is (en dat dat voor deze fase in de transities van nu – eiwitten/voedsel, relatie mens-natuur – heel ‘normaal’ is).

Op zakelijk vlak heb ik besloten dat ik: 

niet langer opdrachten wil aannemen waar ik niet in geloof. 

+ werk wil aantrekken dat aansluit bij mijn kracht en meerwaarde

Hoe ziet jouw Stop/Start Agenda eruit? 

Deel vooral jouw inzichten in de comments, zodat anderen er inspiratie uit kunnen putten.