Voor een vakantie koop je toch ook geen vliegtuig?

Soms kom je mensen tegen die er hetzelfde wereldbeeld op nahouden en die de dingen vanuit een ander perspectief benaderen. Mensen die heel treffend kunnen verwoorden wat er mis is met onze huidige manier van doen en leven en hoe we dat kunnen ombuigen. Thomas Rau is zo’n dwarsdenker die dit als geen ander kan. In deze Tegenlicht docu vertelt hij over de noodzaak voor een nieuw economisch systeem en hoe dit werkt. https://twitter.com/vprotegenlicht/status/934504973395566592

In dat nieuwe, circulaire systeem gaan we weer producten maken die lang meegaan en goed te repareren zijn in plaats van spullen die op het moment van aankoop nog ‘net niet stuk’ zijn. Doordat de producent verdient aan de dienst, is het in zijn belang het product zo te ontwerpen dat deze zo lang mogelijk meegaat en makkelijk te demonteren is voor reparatie en re-design. Het betekent nogal een omslag en verandering van de manier waarop we gewend zijn te consumeren. Het accent verschuift van bezit naar gebruik en van product naar dienst. Want voor een vlucht naar Italië koop je toch ook geen vliegtuig?

We hebben de aarde en grondstoffen in bruikleen, ze behoren ons niet toe. Wanneer we onszelf niet langer als eigenaar of ‘gastheer’ beschouwen, maar als rentmeester en hoeder van de natuur. Misschien, heel misschien gaan we er dan wel beter voor zorgen. Want in de woorden van Thomas Rau ‘wat er niet is, is er niet’, op = op.